Αποτελεί ίσως από τις πιο «ενοχικές» και μη εύκολα αναγνωρίσιμες. Όσο και να εθελοτυφλούμε, να κάνουμε ότι δεν υπάρχει, η κατάθλιψη είναι η νόσος του 21ου αιώνα. Πρόκειται για τη νόσο που φλερτάρει με έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας, δεν γνωρίζει φύλο, κάστα ή εισοδηματικά κριτήρια, κάνοντας την σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μας.
Σύμφωνα με μελέτες δείχνει να πλησιάζει περισσότερο τις γυναίκες, ενώ προτιμάει περισσότερο τις ηλικίες μεταξύ 25 και 45 ετών. Η έξαρση της άρχισε όταν η καριέρα έγινε γνώμονας της ζωή μας, με την οικονομική κρίση να αποτελεί το κερασάκι σε αυτή την πικρή τούρτα. Και να μην έφταναν όλα αυτά, μια πανδημία του SARS-CoV-2, ήρθε να δέσει το γλυκό όπως λένε, να εξαπλώσει το φάσμα της και να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους, να μαυρίσει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας.
Τα πράγματα είναι αντικειμενικά σοβαρά και το προσωπικό βίωμα, δύσκολο για τον καθένα ξεχωριστά, ένας μικρός ατομικός Γολγοθάς χωρίς να ξέρουμε πως τελειώνει. Η κακή διάθεση και το να μην βρίσκεις ευχαρίστηση σε τίποτα, σε συνδυασμό με μια μόνιμη κούραση και έναν κακό ύπνο, είναι καμπανάκια που πρέπει να ακούσεις. Θες και άλλα; Η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης, το αίσθημα ενοχής και σκέψεις που καθηλώνουν το σώμα, μπορούν να κάνουν τη ζωή μας μια επίγεια κόλαση.
Τα παρακάτω σκίτσα, δεν είναι ούτε θαυματουργά και σίγουρα ούτε θεραπευτικά. Είναι μόνο μια απεικόνιση, που μπορεί να σε κάνει να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε μια πλαστή καθημερινότητα, που δείχνεις ενώ δεν είσαι καλά. Αν πραγματικά μπορείς να διακρίνεις στοιχεία δικά σου, στις παρακάτω εικόνες, αναζήτησε βοήθεια από ανθρώπους που θέλουν να είσαι και όχι απλά να δείχνεις ευτυχισμένος. Πέραν τα οικεία άτομα, αναζήτησε βοήθεια σε κάποιον ειδικό, όπως σε κάποιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της περιοχής σου, εάν είσαι φοιτητής στην υπηρεσία Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου σου, ή στην τελική σε κάποιον ιδιώτη.
Και τέλος, θυμήσου!, ΚΑΜΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ, ΔΕΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
Άρθρο: Μηνάς Γαβαλλάς
Επιμέλεια: Βαΐτσα Μακρέσια