Προετοιμασία και κανόνες διαβίωσης κάμπινγκ

Κάμπινγκ: προετοιμασία και κανόνες διαβίωσης

Εν όψει του καλοκαιριού και της επέλασης του Covid-19 πολλοί από εμάς θα καταφύγουμε σε πιο ήσυχους προορισμούς ή στο κάμπινγκ, και κάποιοι από εμάς θα το γνωρίσουν για πρώτη φορά. Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να συμβάλει στη σωστή οργάνωση και προετοιμασία για μια τέτοια εξόρμηση.

Πριν μπούμε σε τεχνικά θέματα είναι σημαντικό να τονίσουμε τα εξής πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την ασφάλεια μας, καθώς και για την ευημερία μας σε ένα άγριο περιβάλλον.

ΒΑΡΟΣ: Πέρα από τα κοινόχρηστα αντικείμενα – στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω – πολλές φορές παίρνουμε και μερικά προσωπικά, τα οποία και θα κουβαλάμε οι ίδιοι στο σακίδιο μας και τα οποία καταλαμβάνουν χώρο και προσθέτουν βάρος. Οπότε είναι σημαντικό να ξέρουμε εκ των προτέρων ποια από τα αντικείμενα που θα πάρουμε δεν έχουν καμία πρακτική χρήση εκεί που πάμε και να αποφύγουμε να τα πάρουμε διότι το βάρος ενός αντικειμένου αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά στο ελεύθερο κάμπινγκ σε απομακρυσμένο από τον δρόμο σημείο.

ΜΗΝ ΥΠΕΡΤΙΜΑΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ: Το να κάνουμε κάτι επειδή μας προκάλεσαν να το κάνουμε, επειδή πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε ή επειδή θέλουμε να ανέβουμε στα μάτια της παρέας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά ολόκληρη την παρέα καθώς και να προκαλέσει την αναγκαστική και άμεση αναχώρηση σας καταστρέφοντας έτσι τον όλο λόγο που πήγατε, να περάσετε καλά!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΦΥΣΗΣ και πρέπει κατά συνέπεια να σεβαστούμε τόσο την χλωρίδα όσο και την πανίδα και να είμαστε προσεκτικοί στο τί κάνουμε κάθε φορά για να μην υπάρξουν συνέπειες.

ΔΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20m ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!!! Έχοντας αυτά σαν κανόνες τους οποίους πρέπει ΌΛΟΙ να τηρήσουν κατά τη διαμονή σας μπορούμε πλέον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε!!

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Πάντα με γνώμονα το βάρος είναι ώρα να διαλέξουμε τα εργαλεία μας. Ωστόσο εδώ υπάρχει άλλη μια παράμετρος…Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ! Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα εργαλεία μας να καταστραφούν ή να είναι δύσχρηστα, οπότε το «φθηνό» καλό είναι να αποφεύγεται και να επιλέγουμε τα κάπως πιο ακριβά αντικείμενα για να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι, καθώς και να μην κινδυνεύει με ακύρωση η βόλτα μας.

Σκηνή: Η σκηνή που θα επιλέξετε πρέπει να είναι ανάλογη του αριθμού της παρέας. Μία με εξωτερικό κάλυμμα είναι προτιμότερη λόγω της υγρασίας που θα δημιουργηθεί στα τοιχώματα της από τα χνώτα σας και την θερμοκρασία του σώματος σας κατά την διάρκεια της νύχτας και θα βρέξει και εσάς και τον εξοπλισμό σας το πρωί και καθώς δεν θα έχετε πιεί καφέ, δύσκολα δεν θα βρίσετε! Εξοικειωθείτε με το στήσιμο της από το σπίτι γιατί στο δάσος δεν θα βρείτε κάποιον να ρωτήστε για οδηγίες!

Υπνόσακος: Επειδή οι κουβέρτες είναι πολύ ογκώδεις, ένας υπνόσακος για προστασία από το κρύο θα είναι ότι πρέπει, αφού είναι ζεστοί, σχετικά μικροί σε όγκο και ελαφριοί. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΠΑΤΕ!!!

Υπόστρωμα Αλουμινίου: Αυτό θα το απλώσετε στο «πάτωμα» της σκηνής. Το έδαφος με την μέθοδο της ανταλλαγής θερμότητας θα τραβήξει την ζέστη από το σώμα σας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας. Σαφώς λοιπόν και είναι απαραίτητο! Σιγουρευτείτε μόνο ότι θα καλύπτει επαρκή χώρο για όλους!

Φουσκωτό Υπόστρωμα: Όχι κάτι «απαραίτητο» αλλά βοηθά σε έναν καλύτερο ύπνο καθώς πολύ πιθανό να καταλήξετε ξαπλωμένοι σε ένα πετραδάκι που δεν είδατε όταν καθαρίζατε τον χώρο για την σκηνή και τώρα είναι στην πλάτη σας (συμβαίνει πάντα).

Χειροπρίονο: κάτι που θα εκμηδενίσει την πιθανότητα ατυχήματος κατά την συλλογή ξύλων για την φωτιά. Ένα μήκους λάμας 20 εκ. είναι κατάλληλο.

Σφυρί/Ματσόλα (προαιρετικό): θα βοηθήσει στο κάρφωμα τον πασσάλων για την σταθεροποίηση της σκηνής αλλά και μία πέτρα ή ένα κομμάτι ξύλο κάνει την ίδια δουλειά.

Σκοινί (προαιρετικό): πάντα κάπου χρειάζεται λίγο οπότε δεν είναι κακό να έχουμε λίγο μαζί μας. Μάθετε μερικούς κόμπους αν δεν ξέρετε ήδη.

Έναν καλοακονισμένο σουγιά ή μαχαίρι σταθερής λάμας ή πολυεργαλείο

Έναν φακό με καινούριες μπαταρίες. Ένας φακός κεφαλής θα είναι πολύ βολικός το βράδυ καθώς θα έχετε και τα δύο χέρια σας ελεύθερα.

Ένα μεταλλικό δοχείο νερού 1L+ , κάτι που θυμίζει κούπα ή πιάτο και ένα μαχαιροπίρουνο

Ένα χοντρό μπουφάν ή φούτερ για το βράδυ γύρω από την φωτιά (προσοχή σε σπίθες αν είναι νάιλον)

Έναν τρόπο να ανάψουμε φωτιά (και ένας αναπτήρας κάνει)

Ένα σακίδιο πλάτης (σχεδιασμένο για κατασκήνωση και όχι κάτι άλλο) που να χωράει τα πράγματα μας και τέλος

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών (και ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί!!)

Επειδή πολλά από τα παραπάνω είναι κοινόχρηστα (σκηνή, υποστρώματα κλπ) πρέπει όλοι να κουβαλάνε και κάτι κοινό γιατί αυτός που θα κουβαλάει την σκηνή θα κουβαλάει και περισσότερο βάρος αλλά θα έχει και τον λιγότερο χώρο. Οπότε η συνεργασία είναι απαραίτητη!

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ:

Πρωινό: μερικά κρουασάν (τύπου champion) για να ζεστάνουμε στην φωτιά ή quaker oatmeal είναι καλή επιλογή για να μην κουβαλάμε βάζα ή ταπεράκια με μαρμελάδες κλπ καθώς και καφέδες στιγμής.

Μεσημεριανό/βραδινό : καλύτερη επιλογή είναι κονσέρβες! Το μεταλλικό δοχείο τους σας επιτρέπει να τις ζεστάνετε στην φωτιά, δεν χρειάζεται να φέρετε σκεύη μαγειρικής και πιάτα και δεν διατρέχετε κίνδυνο να ανοίξουν κατά την μεταφορά τους. Αφού τις καταναλώσετε, πετάξτε τις στις φωτιές για να καούν υπολείμματα τροφής που θα οδηγήσουν ζώα στον καταυλισμό σας!

Το νερό είναι και το κύριο μέλημα σας καθώς δεν θα έχετε πρόσβαση (πιθανότατα) σε κάποια πηγή οπότε αν έχετε πρόσβαση σε κάποιο ποτάμι μπορείτε να το βράσετε για δέκα λεπτά στο μεταλλικό δοχείο του νερού σας ή να το αποστειρώσετε με ταμπλέτες καθαρισμού νερού. Αν δεν, πάρτε αρκετό από το σπίτι. ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΤΕ ΣΤΆΣΙΜΟ!

*Επειδή ξέρω ότι θα πάρετε και αλκοόλ (γιατί το κάνω και εγώ) κάντε μετάγγιση σε ένα πλαστικό μπουκάλι γιατί το γυαλί και είναι βαρύ, και δεν έχει θέση στο δάσος!

ΥΠΕΡΟΧΑ! ΦΤΑΣΑΜΕ! Είναι ώρα να ετοιμάσουμε τον χώρο που θα μείνουμε και να ετοιμάσουμε την φωτιά μας!

*καλό είναι να χωρίσουμε τις δουλειές ανάλογα με το τι μπορεί ή ξέρει ο καθένας να κάνει καλύτερα

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΣΑΣ: Αρχικά θα βρούμε ένα όσο το δυνατόν πιο επίπεδο σημείο (στο οποίο χωράει η σκηνή μας). Αν δεν υπάρχει κάποιο βολικό και χρειαστεί να στην στήσετε σε κεκλιμένο επίπεδο να θυμάστε: ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ και ΤΟ ΚΕΦΆΛΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ!!

Είσοδος/Έξοδος

Δεν την βάζουμε πάνω σε μονοπάτια ή περάσματα ζώων όπως μυρμηγκιών (για προφανής λόγους) καθώς και σε όχθες λιμνών, ποταμών ή θάλασσας γιατί δεν ξέρουμε σε ποια φάση είναι η παλίρροια και μπορεί να κινδυνέψουμε με πνιγμό!

Ξεκινάμε με το να καθαρίσουμε τον χώρο που θα στήσουμε την σκηνή μας από κλαδιά, πέτρες, κουκουνάρια κλπ. Στήνουμε την σκηνή μας, την σταθεροποιούμε με τα πασσαλάκια της και, αν αναμένουμε βροχή, κάνουμε ένα μικρό αυλάκι περιμετρικά της σκηνής μας. Έπειτα απλώνουμε τα υποστρώματα αλουμινίου και τα φουσκωτά υποστρώματα και τέλος τους υπνόσακους μας.

*καλό είναι το πρωί να βγάζετε τους υπνόσακους από την σκηνή και να τους απλώνετε για να αεριστούν.

ΦΩΤΙΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η φωτιά δεν είναι παιχνίδι και θέλει πολύ προσοχή για να μην εξαπλωθεί! Οπότε για να αποφύγουμε ατυχήματα μαζεύουμε μερικές μεγάλες πέτρες οι οποίες δεν είναι σπίτι σε κάποιο έντομο ή ζώο (που ζει από κάτω). Τσεκάρουμε με το να την σηκώσουμε λίγο και να κοιτάξουμε. (Επιλέξτε και μερικές πλατιές για να σας είναι πιο εύκολο το ζέσταμα φαγητών) Έπειτα φτιάχνουμε έναν κύκλο μέσα στον οποίο θα ανάψουμε την φωτιά μας. Ο κύκλος πρέπει να μην έχει κλαδιά δέντρων από πάνω ή γύρω καθώς μπορούν να πιάσουν φωτιά από σπίθες!!

Για πολλούς το άναμμα μιας φωτιάς είναι δύσκολο και αυτό οφείλεται στην κακή προετοιμασία για το άναμμα της.

Ας μαζέψουμε για αρχή μερικά πράγματα! Χρειαζόμαστε τρία πράγματα και όλα βρίσκονται γύρω μας!

  • Προσάναμμα
  • Λεπτά κλαδάκια
  • Κλαδιά και κομμάτια ξερών και πεσμένων δέντρων

Προσάναμμα : ξερές πευκοβελόνες ή ελατοβελόνες, πεσμένα φύλα, ξερά χορτάρια ή ακόμα και βρύα από κορμούς δέντρων είναι κάτι πολύ βολικό, βρίσκονται σε όλα τα δάση και είναι ιδανικά για το ξεκίνημα της φωτιάς μας.

Τα λεπτά κλαδάκια θα τα χρειαστούμε για να κάνουμε την αδύναμη φωτιά από το προσάναμμα μας ικανή να ανάψει πιο χοντρά κομμάτια ξύλο και έτσι κλιμακωτά θα ανάψουν και τα χοντρά κομμάτια που συνέλεξε κάποιος άλλος από την παρέα όσο οι υπόλοιποι φτιάχνατε την σκηνή και ετοιμάζατε τον χώρο για την φωτιά σας.

*είναι προτιμότερο η φωτιά να ανάβει μισή ώρα πριν την δύση του ηλίου. Μην την ανάψετε πολύ νωρίς γιατί μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθείτε από τις σκηνές το βράδυ για να βρείτε ξύλα.

Ήρθε η ώρα της αναχώρησης…

Όπως είπαμε είμαστε φιλοξενούμενοι και αυτό σημαίνει ότι θα πάρουμε μαζί μας ότι φέραμε γιατί δεν έχουν θέση εκεί! Αυτό ισχύει και τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ μας!! Ότι δεν κάηκε στη φωτιά μας, το μαζεύουμε από τις στάχτες, το βάζουμε σε μια σακούλα και την πετάμε σε ΚΑΔΟ. Ρίχνουμε νερό στην χθεσινοβραδινή φωτιά για να διαφυλάξουμε τον χώρο για την επόμενη φορά που θα πάμε εμείς ή που κάποιος άλλος θα κατασκηνώσει στο ίδιο σημείο. Θυμηθείτε ότι αυτό που σας έδωσε χαρά θα είναι πηγή χαράς και σε όλους τους επόμενους καθώς και σε εσάς τους ίδιους την επόμενη φορά που θα πάτε!

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φύση είναι ο ορισμός του «κάρμα» και πως επίσης δεν παρέχει καμία ασφάλεια στον εξερευνητή, πράγμα που σημαίνει ότι η σωματική του ακεραιότητα είναι εξαρτημένη από την κρίση του και από την πιστή ακολουθία των κανόνων της φύσης! Ποτέ μην κουβαλάτε περισσότερο αλκοόλ από ότι αντέχετε και ποτέ μην πάρετε μαζί σας αυτόν τον φίλο που όταν μεθάει γυρνάει σπίτι του με τα πόδια (εκτός και αν τον δέσετε σε δέντρο σαν μελλοθάνατο αιχμάλωτο των ινδιάνων)

Επίσης θυμηθείτε… ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΙΝΟΥΜΕ!! Don’t be that guy…

Υ.Γ.  Ό,τι γίνει στο δάσος, μένει στο δάσος…

Στοιχεία επικοινωνίας συντάκτη:

E-Mail: chris.sotirchos@gmail.com

Ιnstagram: chrissotirchos

Μοιράσου το Post:

Share on facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.