Πώς να μην σε καταπιούν οι σκέψεις σου

Όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εγώ αυτή την καραντίνα γύρισα πίσω στο σπίτι των γονιών μου. Και ξαφνικά από εκεί που είχα το δικό σπίτι, τους δικούς μου κανόνες, τη δική μου ρουτίνα, καλέστηκα να τα αφήσω όλα και να επιστρέψω στο παιδικό μου δωμάτιο, το οποίο μοιράζομαι με τον μεγάλο μου αδερφό. Αντίο προσωπικέ χώρε μου, αντίο κανόνες μου, αντίο ρουτίνα μου. Οι γονείς έχουν τη δική τους ρουτίνα, τη δική τους οπτική στο “πώς πρέπει να ζει και να κάνει τις δουλειές του ένας ‘σωστός άνθρωπος'”.

Αναπόφευκτο λοιπόν, να κάνεις πολλές σκέψεις- αρνητικές σκέψεις. Μία κίνηση του συγκατοίκου σου θα σε κάνει να σκεφτείς πόσο σε εκνευρίζει, που θα σου θυμίσει εκείνο το άλλο ενοχλητικό πράγμα που κάνει, που θα σου θυμίσει ότι εσύ υποτίθεται ότι τα χεις ξεπεράσει αυτά, που θα σου θυμίσει, που θα σου θυμίσει, που θα σου θυμίσει ό,τι πρόβλημα έχεις και δεν έχεις, είχες και δε θα έχεις. Overthinking? Spiraling? Ίσως και τα δύο.

Κάτι λοιπόν που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ με το ευχάριστο αυτό ζήτημα και που και σε εμένα το πρότεινε φίλη, είναι να κρατάω ημερολόγιο. Το ξέρω ακούγεται λίγο cringe, αυτό σκέφτηκα κι εγώ όταν μου το πρότειναν, αλλά είναι η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει. Το θέμα δεν είναι να γράφεις ολημερίς στο ημερολόγιο σου σαν την Bridget Jones. Το θέμα είναι όταν νιώθεις ότι μπαίνεις σε αυτή την ατέλειωτη σπείρα σκέψεων, να μην τις αφήσεις να σου φάνε το μυαλό. Ξέρασέ τες σε ένα χαρτί. Θα βοηθήσει πάρα πολύ να βάλεις αυτές τις σκέψεις σε μια σειρά, να τις επεξεργαστείς πιο λογικά, να τις εξετάσεις από άλλη οπτική και κυρίως να τις βγάλεις από το μυαλό σου. Πλέον βρίσκονται στο χαρτί. Δεν μπορεί να κάποιος να σε κρίνει για τις σκέψεις σου, γιατί μόνο εσύ θα τις διαβάσεις, μόνο εσύ μπορείς να τις επιβεβαιώσεις ή να τις ακυρώσεις. Πολύ σημαντικό βέβαια είναι να γράφεις και τις θετικές σου εμπειρίες γιατί αλλιώς η όλη διαδικασία θα συνδεθεί με αρνητική ενέργεια και δε θα είναι πια κάτι ευχάριστο. Όσο δύσκολο και να σου φαίνεται να βρεις κάτι καλό κάνε την προσπάθεια. Γράψε κάτι που μπορεί να σου φανεί χαζό. Θα καταλάβεις μετά από λίγο καιρό πόσο βοηθητικό ήταν τελικά για σένα αυτό το κάτι χαζό, πόσο πιο θετικό έκανε τον τρόπο σκέψης σου.

Δυστυχώς οι συγκυρίες μας έχουν βάλει σε μία λούπα αρνητικών σκέψεων, αρνητικών εμπειριών, αρνητικής ματιάς για το παρόν και το μέλλον. Γι αυτό είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, να γίνουμε πιο θετικοί και να μην πέφτουμε συνέχεια σε μία μαύρη τρύπα.

Ελπίζω το άρθρο(;), σημείωμα(;) αυτό να βοηθήσει και κάποιον άλλον να βγεί από τη δική του μαύρη τρύπα.

Μοιράσου το Post:

Share on facebook
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.